Exige Scura, a lopakodó Lotus

2009.10.20. 17:33

Különleges hangulatot áraszt a britek legújabb sportkocsija, amelyet a Tokyo Motor Show-n mutatnak be a közönségnek, de világszerte kapható lesz.

A Scura mindenből a legjobbat kapta. A 260 lóerős kompresszoros Toyota motor és a hatsebességes C64 váltó az Exige Cup-ból érkezett, miközben a szénszálas műanyag alkatrészeknek köszönhetően üresen csupán 925 kilogrammot nyom. Ennek köszönhetően elképesztő gyorsulásra képes: a 100 km/h-s sebességet 4,1, a 160-at 9,9 másodperc alatt érheti el, a végsebessége pedig 245 km/h. Eközben ráadásul egész takarékosan is használható: 8,5 liter benzinnel elmegy 100 kilométert, az átlagos szén-dioxid-kibocsátása pedig 199 g/km. A megfelelő úttatásról egyebek közt húzó- és nyomófokozatban külön állítható Öhlins rugóstagok gondoskodnak, amelyekkel a hasmagasság is lecsökkenthető 120 mm-re, ha szükséges. Ezen kívül rajtelektronikát és állítható kipörgésgátlót is beépítettek az autóba, így még könnyebb gyors köröket autózni a kis Lotusszal.

Mindezt persze néhány korábbi Exige változat is tudja, de a Scura emellett sajátos hangulatot áraszt. A fényezése matt fekete, fényes fekete csíkokkal, és szintén feketére festett felnikkel. A belső tér alapszíne is fekete, csak a váltógomb, a pedálok, a kormány, a műszerek és néhány burkolatlan alumínium elem világít ki a képből. A különleges Lotust nem csak Nagy-Britanniában forgalmazzák majd: elérhető lesz egész Európában, de Ázsia számos országába, Új-Zélandra, Dél-Afrikába és Ausztráliába is hajlandók szállítani belőle, már ha jön megrendelés ezekről a piacokról.

Persze nem a 60 ezer eurós ár lesz a legkomolyabb akadálya annak, hogy valaki beszerezzen egyet a speciális Lotusból, hanem az a tény, hogy összesen 35 példány készül belőle, és már a holnapi naptól fogadják az első megrendeléseket.