Kínai ipari kém a Fordnál?

2009.10.20. 11:46

A napokban kapták el a mérnököt, aki állítólag több ezer titkos dokumentumot másolt le, mielőtt 2007-ben otthagyta a Fordot.

A 47 éves Xiang Dong Yu 1997 és 2007 között állt alkalmazásban a Fordnál, mint termékfejlesztő mérnök, de már 2005-től új állást keresett a kínai autóiparban. Végül 2006 végén talált új munkáltatót, a Foxconn nevű vállalatot, amely elektronikai termékek mellett autóalkatrészeket is gyárt. Mielőtt 2007 elején felmondott a Fordnál, állítólag több mint 4000 dokumentumot másolt ki a Ford rendszeréből, olyanokat is, amelyek nem kapcsolódtak korábbi munkájához. Nagyjából egy év múlva Yu továbbállt a Foxconntól is, és egy kínai autógyártó, a Beijing Automotive Co. alkalmazta.

A hatóságok most a chicagói O'Hare repülőtéren tartóztatták le a mérnököt, azzal a váddal, hogy eltulajdonította, és továbbadta a Ford titkos dokumentumait. A bizonyítással azonban nem lesz könnyű dolga a hatóságoknak: a Ford valószínűleg csak annyit tud majd bizonyítani, hogy Yu letöltötte a kérdéses adatokat – bár elvben már ezért is kioszthatnak 5 év börtönt és 250 ezer dollár bírságot – de ez önmagában nem feltétlenül elegendő. Ahhoz, hogy a tervezőt biztosan elítéljék, azt is igazolni kéne, hogy az adatokat átadta valamelyik későbbi munkáltatójának, de mivel kínai központú cégekről van szó, valószínűtlen, hogy ez utóbbi mutatvány sikerülne az amerikai hatóságoknak.