Kínai ipari kém a Fordnál?

2009.10.20. 11:46

A napokban kapták el a mérnököt, aki állítólag több ezer titkos dokumentumot másolt le, mielőtt 2007-ben otthagyta a Fordot.

A 47 éves Xiang Dong Yu 1997 és 2007 között állt alkalmazásban a Fordnál, mint termékfejlesztő mérnök, de már 2005-től új állást keresett a kínai autóiparban. Végül 2006 végén talált új munkáltatót, a Foxconn nevű vállalatot, amely elektronikai termékek mellett autóalkatrészeket is gyárt. Mielőtt 2007 elején felmondott a Fordnál, állítólag több mint 4000 dokumentumot másolt ki a Ford rendszeréből, olyanokat is, amelyek nem kapcsolódtak korábbi munkájához. Nagyjából egy év múlva Yu továbbállt a Foxconntól is, és egy kínai autógyártó, a Beijing Automotive Co. alkalmazta.

A hatóságok most a chicagói O'Hare repülőtéren tartóztatták le a mérnököt, azzal a váddal, hogy eltulajdonította, és továbbadta a Ford titkos dokumentumait. A bizonyítással azonban nem lesz könnyű dolga a hatóságoknak: a Ford valószínűleg csak annyit tud majd bizonyítani, hogy Yu letöltötte a kérdéses adatokat – bár elvben már ezért is kioszthatnak 5 év börtönt és 250 ezer dollár bírságot – de ez önmagában nem feltétlenül elegendő. Ahhoz, hogy a tervezőt biztosan elítéljék, azt is igazolni kéne, hogy az adatokat átadta valamelyik későbbi munkáltatójának, de mivel kínai központú cégekről van szó, valószínűtlen, hogy ez utóbbi mutatvány sikerülne az amerikai hatóságoknak.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.