Jövőre érkezhet a Skoda Fabia RS

2009.10.21. 08:19

Fabiából ugyan készült már többféle versenyautó, de az utcai sportváltozatokkal eddig nem igazán kényeztették a csehek a vásárlóikat. Talán 2010-re változik a helyzet.

fsd

A legfrissebb pletykák szerint közel áll a megvalósuláshoz az új Fabia RS, és ebbe, szemben az első generációval, már nem dízelmotor kerül. Állítólag az Ibiza Cuprából már ismert hajtáslánc kerül bele: 1,4 literes turbós és mechanikus kompresszoros TSI motor, 180 lóerővel. Lehetséges, hogy itt már bevetik a Golf GTI-ből ismert fékezgetős önzáró differenciálmű-pótlékot, az XDS-t is, és biztosan lesz DSG váltós kivitel, ugyanakkor az autó biztosan nem lesz összkerék-hajtású. Bár a technika meglenne hozzá, túlzottan megdrágítaná a megvadított Fabiát, pedig a cél ezzel a modellel a hot-hatch kategória olcsóbbik része. Az előző Fabia RS 130 lóerős dízelmotorral készült, de úgy tudjuk, az újabb változatból már nem készül gázolajos változat, a célközönség – például a benzines GTI-khez és GSi-khez szokott brit fiatalok – valószínűleg nem rajongott a PD-TDI motor hangos kerregéséért.

Az új Fabia RS állítólag már a 2010-es Genfi Autószalonon látható lesz, és a forgalmazás is megindulhat a jövő év második felében, valószínűleg közel egy időben a Volkswagen csoport másik, hasonló stílusú ütőkártyájával, a Polo GTI-vel.