Tovább halogatják a KRESZ módosítását

2009.10.27. 17:06

Legkorábban decemberben léphet életbe a közlekedési szabályok módosítása, mivel még mindig folynak az egyeztetések. Korábban úgy tervezték, hogy e hét szerdán már tárgyalhatja a kormány a rendelet módosítását, de az ülés napirendjéből ismét kimarad a KRESZ-módosítás.

A kormányszóvivő szerint a késés oka, hogy az önkormányzatok plusz feladatokat kapnak – többek közt az iskolabuszokkal kapcsolatban – így egyeztetni kell a részleteket, ahogy a kerékpárosokat érintő szabályozást sem öntötték még végleges formába. Eredetileg úgy tervezték, hogy még szeptemberben hatályba léptetik a módosításokat – a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi minisztérium (KHEM) tervezetében még most is ez a határidő szerepel. A szakminisztérium azzal magyarázza a csúszást, hogy a kormány korábban visszautalta a szöveget a minisztériumnak további egyeztetésre. Így a legoptimistább becslések szerint sem léphetnek hatályba az új szabályok december elseje előtt. Erre is csak akkor kerülhet sor, ha a kormány még november első felében elfogadja a tervezetet.

A KHEM Kommunikációs Osztályának közlése szerint két fontos szempontnak kell megfelelni a közlekedési jogszabály átfogó újragondolása kapcsán: a közlekedőknek könnyen áttekinthető és közérthető szabályozásra van szükségük, míg az intézkedő rendőr és az eljáró bíró fogózkodókat szeretne az egyes forgalmi helyzetek megítéléséhez. A minisztérium a tervezett átdolgozás során szeretné összehangolni ezeket a részben ellentétes érdekeket.

A KRESZ módosítását egyebek közt azért tervezték szeptemberre, mert szükség lett volna rá a Fővárosi Önkormányzat korlátozó rendelkezésének megalkotásához, amely a környezetszennyező gépjárműveket kitiltotta volna Budapest belső részéből a téli hónapokban. A csúszásnak köszönhetően azonban az idén még biztosan nem lesz ilyenfajta tiltás.