Közel a Volvo eladása

2009.10.29. 06:38

A Ford is megerősítette, hogy a kínai Geely áll a legközelebb a Volvo megvásárlásához. A végleges szerződés aláírása azonban még messze van: még ki kell dolgozni a Volvo átadásának pontos részleteit.

„A bejelentésünk annyit jelent, hogy úgy hisszük, a Geely a Volvo felelősségteljes, és kellőképp tőkeerős tulajdonosa lehet. Határidő azonban nincsen az üzlet megkötésére: egyelőre arra koncentrálunk, hogy megfelelő feltételekkel köthessük meg a megállapodást.” – mondta a Ford szóvivője. Úgy néz ki, a korábbi feltételezések, amelyek szerint még az idén elkelhet a Volvo, elhamarkodottak voltak, aminek egyebek közt a Ford javuló anyagi helyzete lehet az oka: bár a Volvo eladása továbbra is napirenden van, nyilván csak a megfelelő áron hajlandók eladni a svéd céget, egy olyan cégnek, amely hajlandó garantálni a Volvo zavartalan működését hosszabb távon is.

Ráadásul a Ford nyilvánvalóan igyekszik majd továbbra is hozzáférést biztosítani saját maga számára a Volvo fejlesztéseihez, legalább még néhány évig. Egyfelől a svédek biztonságtechnikai, és karosszériaépítési tapasztalatai felbecsülhetetlen értékűek, másrészt a Volvo több modellje is Ford technikára épül, és nyilván minden eszközzel igyekeznek majd megakadályozni, hogy ezek a műszaki megoldások – például a C30-S40-V50 sorozatban használt Ford Focus padlólemez – szabad prédává váljon a kínai autóipar számára.