Ilyen lesz az olcsó VW batár

2009.10.30. 06:47

Az NMS kódjelű modell nagyobb lesz a Passatnál, de kívül-belül egyszerűbb. A Volkswagen ezzel a modellel próbálja átvenni az uralmat az észak-amerikai személyautó-piacon, amit jelenleg a Toyota és a Honda ural.

nmssk2

A VW méltán elégedetlen észak-amerikai szereplésével. A Passat nem elég nagy és nem elég olcsó, hogy labdába rúghasson az amerikai Honda Accorddal és a Toyota Camryval, vagy akár a Ford és a GM modelljeivel szemben. Az idén nagyjából havi 1000 példányt sikerült eladni belőle, ami egy olyan, még mindig tízmilliós piacon, amilyen az Egyesült Államoké, szánalmasan kevésnek számít. Épp ezért készül az NMS, amely nagyjából 30%-kal lesz olcsóbb, és bő egy számmal nagyobb, mint a Passat. A gyártás egy vadonatúj üzemben helyben folyik majd, és évente legalább 100 ezer autó eladására számít a Volkswagen. Az autóba várhatóan kétféle benzinmotor kerül majd, egy visszafogott teljesítményű, 160-170 lóerős kétliteres turbós benzines, illetve egy V6-os, több mint 250 lóerővel.

Az már most is biztos, hogy az NMS Észak-Amerikában felváltja, és nem kiegészíti a Passatot, viszont azt egyelőre nem tisztázták, hogy a típus Európában kapható lesz-e vagy sem. Ugyanakkor valószínűbbnek tűnik, hogy a Toyotához és a Hondához hasonlóan a VW is csak Észak-Amerikában kínálja majd az olcsó óriást, mivel az ilyen nagy, de viszonylag egyszerű autók iránt Európában meglehetősen visszafogott a kereslet.