A gének teszik a rossz sofőrt?

2009.11.02. 13:15

Megtalálták a génkombinációt, amely az átlagosnál gyengébb autóvezetési képességekért felel – legalábbis egy kaliforniai kutatócsoport ezt állítja.

Azt vizsgálták, hogy bizonyos genetikai minták hordozói milyen hatékonysággal mennek végig újra egy korábban begyakorolt, nehezen bevehető kanyarokkal megtűzdelt pályát néhány nap szünet után. A vizsgált tesztalanyok egy része kifejezetten nehezen teljesítette a feladatot, és a kutatók találtak egy genetikai egyezést, amely csak rájuk volt jellemző. Mindez persze lehet a véletlen műve – 29 alanyból hétről derült ki, hogy rendelkezik a kérdéses génekkel, ami statisztikailag értelmezhetetlenül kicsi minta – de a kutatók szerint valószínűbb, hogy megtalálták a gyenge sofőr-képességek okát.

A kutatás persze folytatódik, de ha a vizsgálat eredménye valóban helytálló is, legfeljebb arra deríthet fényt, hogy kik azok, akiknek nagyobb energia-befektetésre van szükségük ahhoz, hogy elsajátítsák, illetve szinten tartsák az autóvezetéshez szükséges ismereteiket. Mi azonban hiszünk benne, hogy kitartó munkával bárki felülemelkedhet az efféle adottságokon.