Eladó Hitler három Mercedese

2009.11.02. 15:08

A hatkerekű ős-terepjárók a diktátor személyes használatra fenntartott flottájából származnak, az értékük nagyjából 10 millió dollár.

A G4 W-131 jelzésű, hatkerekű Mercedes terepjáró egyébként is igazi ritkaság: összesen 57 példányt gyártottak belőle, amelyek közül ez a három került a Hitlert szolgáló flottába. A kék példány nyitott parádé-kabrió, amelyet a diktátor és élettársa, Eva Braun használt, a lemezelt oldalú szürke autó elsősorban csomagszállító járműként szolgálta a náci vezért, de szükség esetén mentőautónak is használhatták volna, a harmadik, a zárt fekete példányt pedig egy nagy hatótávolságú rádióval szerelték fel – a legenda szerint azért, hogy Hitler bárhonnan elrendelhesse Jugoszlávia lerohanását.

A három Mercedes műszaki szempontból is igazi csemegének számít. Soros nyolchengeres motor került mindegyikbe – 5 vagy 5,4 literes, a kiviteltől függően – és a négy hátsó kerék hajtott. Így a nagy hasmagasságú, közel teherautó-méretű autók viszonylag nehéz terepen is jól boldogulnak.

A képek alapján úgy tűnik, mindegyik példány igazán jó állapotban van, de kevéssé valószínű, hogy csupán ezért megadnák értük az eladó által remélt csillagászati összeget. Ha mégis elkelnek 3,3 millió dollárért – átszámítva 615 millió forintét – az a történetüknek köszönhető: az ilyesfajta náci ereklyéknek még mindig akadnak gazdag gyűjtői világszerte.