Micheliszé a spanyol bajnoki bronz is

2009.11.02. 15:12

A spanyol Supercopa SEAT Leon bajnokság Európa legnépesebb és legerősebb mezőnye. Idén ebbe csöppent bele, a második idényét SEAT Leonnal versenyző Michelisz, aki végül összetettben a harmadik helyen végzett.

Az utolsó versenyhétvégén a két szombati futamot a spanyol Nougés nyerte, így nagyon közel került a bajnoki cím eléréséhez, hiszen a bajnokságot vezető Carolt az első futam rajtjánál kilökték és csak a 14. helyen végzett. A különbség köztük csupán nyolc pont Carol javára. A magyaroknak a második futam jobban jött ki, az elsőben Michelisznek ismét gondjai voltak a váltóval.

mich3

Pénteken hiába futotta meg az ötödik legjobb időt Michelisz, a pálya elhagyása miatt megbüntették, így a 10. helyről rajtolhatott a szombati első futamon. A második körben az autója ismét ugyanazt a hibát produkálta, mint pénteken - fékezésnél üresbe került a váltó -, az autó lelassult, csupán a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia. Az események miatt visszaesett a 25. helyre, ellenfele Carol a 22. helyen autózott és Murray, aki a bajnokságban megelőzete Micheliszt, kiesett. A második futamon már nem is tudott elindulni. Michelisz végül a 15. helyen ért célba, pont Carol mögött.

mich2

"Ilyen szerencsém még nem volt. Egy hajszálon múlt, hogy nem vertek oldalról telibe, és lepergett előttem az életem. Vártam a csattanást, de ez szerencsére elmaradt. Remegtem. Ehhez képest a 15. hely nem is rossz." - mondta Michelisz a futam leintése után.

A szombati második futamban Carol próbált előzni, jobb pozicíóba kerülni, az előtte lévő spanyol honfitárását még le is villogta, mintha csak az autópályán lennénk. Majd az ötödik körben, a második helyen lévő Alvaro Fontes autója leáll, így Michelisz már a harmadik helyen találta magát és támadásba lendült, hogy megelőzze Aristit. A támadás nem sikerült, mert a versenyt leintették, Michelisz szédületes versenyzéssel a dobogó harmadik fokára léphetett föl.

Teljes nyugalomban telt a vasárnap délelőtt, csupán egy órával a rajt előtt mondta Norbi, hogy izgul. Nem csoda, elméletileg hat pont kellett ahhoz, hogy ő legyen a harmadik és Murray a negyedik. Az ír versenyző a 35. helyről indulhatott a szombati kiesése miatt, de ez nem jelentette azt, hogy ne tudjon feljönni akár a harmadik helyre.

A rajtnál Nougés előre tört, lökdösődött, Michelisz miatta kényszerült kihúzódni a pálya bal szélére, nehogy nagyobb ütést kapjon és be tudja venni az első kanyart. Visszaesett a hatodik helyre, Kontra hátul szintén hatalmas csatában, már az első kör befejezése előtt háromszor eltalálták.

Kilenc körrel a vége előtt a két bajnokesélyes nem bírt magával, hatalmas csata alakult ki közöttük, végül mind a ketten a sóderágyban kötöttek ki, de vissza tudták hozni versenyautóikat a pályára. Úgy tűnt, hogy Carol próbálja szabálytalanul kiszorítani Nouges-t. A kakaskodásuk következtében Michelisznek sikerült feljönnie a harmadik helyre.

Rossi elhúzott, lehetetlen volt utolérni. A TV folyamatosan Michelisz és de la Reina csatáját mutatta. Nougés visszaesett a tizedik helyre, Carol a nyolcadikra, és a következő körben már ki is írták, hogy mind a kettőjüknak át kell hajtani a boxutcán, ez lett a büntetésük.

mich1

Három körrel a vége előtt Michelisz még mindig folyamatos nyomás alatt tartotta de la Reinát, akinek az autója már nagyon csúszkált, de nem adta meg magát. Ráadásul Murray már a nyolcadik helyen volt. Ha tovább jött volna, akkor még ő lehetett volna összetettben a harmadik. A csapatfőnök utasította Micheliszt, hogy ne kockáztasson.

Végül az utolsó előtti körben egy csodálatos előzéssel Michelisz feljött a második helyre, a leintésig tartotta is a pozícióját és Murray már nem tudta bedarálni az előtte lévőket. Összetettben Micheliszé lett a bronzérem, a bajnokságot Carol nyerte, Nougés-t a második helyre szorította.