Végleg sírba száll az egyes Golf

2009.11.03. 14:50

Az ős-Golf az utolsó pillanatig népszerű maradt, de már nem éri meg továbbfejleszteni, így az idén befejezik a gyártását Dél-Afrikában is.

citygolf

Az 1974-ben bemutatott első generációs Golf Európában évtizedek óta történelem, sőt, lassanként kikopnak a forgalomból a hétköznapokban használt példányok. Dél-Afrikában azonban még mindig gyártják City Golf néven, méghozzá 1978 óta szünet nélkül. Eleinte az ország elleni embargó akadályozta meg, hogy frissebb modellekkel váltsák fel, az Apartheid-rendszer bukása után pedig a kereslet tartotta életben: ekkorra már többszörösen megtérült a fejlesztésére költött összeg, így fillérekért árusíthatták: főképp a kis keresetűek, és diákok vásárolják a mai napig. Az öreg modellnek azonban mennie kell: ahhoz, hogy piacon tarthassák, fejleszteni kéne, de az ősi technikára már nem érné meg milliókat költeni, inkább újabb modellekkel próbálja meghódítani a dél-afrikai piacot a VW.

„Ma egy autóipari leghendától búcsúzunk” – mondta David Powels, a VW dél-afrikai részlegének első embere tegnap, miután bejelentette, hogy 2010-ben már nem készül több City Golf.