Felfújható biztonsági öv a Fordtól

2009.11.06. 15:18

Az ötlet nem új, viszont könnyen a hétköznapjaink része lehet néhány éven belül.

A légzsák-mánia lassan lecseng, miután a leglehetetlenebb helyekre is tettek már lufit a tervezők a motorháztetőtől az autó aljáig. Ez azonban csak annyit jelent, hogy reklámeszközként használhatatlanná vált a légzsákok emlegetése, a technológia ettől még a korszerű autók szerves, és igen hasznos része marad. A Ford azonban még nem mondott le róla, hogy a légzsákokkal feltűnést keltsen: bemutattak egy biztonsági övvel kombinált változatot, amely állítólag a hátsó üléseken ülő gyermekek védettségét növeli elsősorban. Az ötlet persze nem új – a Mercedes is mutatott hasonlót az ESF 2009 biztonsági tanulmányban – ennek ellenére a Ford is magának tulajdonítja az elsőséget.

Ha nem is feltétlen a legelső, a Ford megoldásának egyértelmű előnye, hogy közel áll a szériagyártáshoz. A négy századmásodperc alatt felfújódó biztonsági öv már bekerül a 2010-ben bemutatkozó következő Ford Explorerbe, amelyet elődjéhez hasonlóan családi autónak szánnak, és ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, igazán nagy mennyiségben készül majd. Azt egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy az Európai Ford modellekbe mikor jut el az új típusú öv, de nincs okunk kételkedni benne, hogy a vállalat itt is megpróbál majd nagy zajt csapni körülötte.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.