Mégis eljön a Lotus Esprit

2009.11.12. 05:33

Brit sajtóhírek szerint újra beindították a többször leállított szupersportkocsi-fejlesztést a Lotusnál, így nagyjából kilenc év szünet után folytatódhat a legendás típus pályafutása.

espritnvpv

Az új Espritnek persze semmi köze nem lesz a régihez – annál több a nemrég bemutatott Evorához. A legerősebb Lotus ugyanis ugyanarra a rugalmasan alakítható VVA platformra épül majd, mint a hathengeres középső modell, bár a méretei és a teljesítménye alapján is jócskán túlmutat az Evorán. Bár sokat nem tudunk a típusról, annyi biztos, hogy egyfajta arculatépítő szerepet szánnak neki: az első lépésnek azon az úton, amelynek a végén ismét a Ferrari és a Lamborghini vetélytársává válhat a Lotus márka. Állítólag minimum 300 lóerő/tonnás fajlagos teljesítmény a cél, ami egy 1,3-1,4 tonnás sportkocsit feltételezve legalább 400 lóerős motort jelent.

Az eredeti Esprit viszonylag hosszú életűnek bizonyult: egyetlen modellfrissítéssel 28 évig, 1976 és 2004 között készült. A gyártás befejezése óta azonban hiányzik a kínálatból egy nagyobb modell, amelyet valódi szupersportkocsinak tekint a közönség – ezt a hiányt pótolhatná az új Esprit, de csak a következő évtized közepétől.