Gigantikus veszteség a Porschénél

2009.11.13. 18:16

A válság és a félresikerült Volkswagen részvényvásárlások eredménye egyetlen hosszú számban sűrűsödött össze a Porsche könyvelésében: 4,4 milliárd eurót veszített a sportkocsigyártó.

Ez az összesítés azonban csak a 2008 közepétől 2009 közepéig tartó időszak eredménye – egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy azóta hogyan alakult a Porsche helyzete. A megoldás persze megszületett, a Porsche néhány éven belül teljesen beolvad a Volkswagen csoportba. Ráadásul a cég vezetése szerint az autógyártó részleg továbbra is vastagon nyereséges lett volna, csak a félresikerült tőzsdei manőverek miatt veszített ilyen hatalmas összeget a gyártó.

A Porsche számára a következő év nem lesz könnyű: a vállalat új vezetése megpróbálja úgy átalakítani a modellválasztékot és a cég belső szerkezetét, hogy jobban illeszkedjen a Volkswagen csoporthoz, és ne okozzon gondot a belső verseny az Audival, vagy épp a Lamborghinivel. Ez a folyamat azonban nem megy gyorsan, a paletta átalakításához és a gyártás átszervezéséhez legalább három-négy évre lesz szükség.