A GM az Opelhez költözik

2009.11.16. 14:08

Jelképes, de sokat mondó gesztust tesz a General Motors: európai főhadiszállását az Opel központjába, Rüsselsheimbe költözteti. Ezzel azt üzenik a világnak, hogy biztosan nem eresztik a német autógyárat, bárki bármit is mond vagy tesz.

insigniaeno 03

A GM Europe központja eddig a svájci Zürichben működött, innen irányították az Opel és a Saab tevékenységét, valamint a helyi Daewoo-Chevrolet és Cadillac forgalmazást. A 150 főt foglalkoztató központot most beköltöztetik az Opel rüsselsheimi telephelyére, az Insigniát előállító gyártósorok és a nemzetközi fejlesztőközpont mellé. Ezzel egyrészt hangsúlyozni próbálják, hogy a GM európai tevékenységének középpontjában az Opel áll – válaszul azokra a vádakra, amelyek szerint az amerikai vállalat csak elszipkázza német leányvállalata értékeit –, de az üzenetnek van egy másik aspektusa is: az, hogy a GM az Opelt saját elválaszthatatlan részének tekinti. Ugyanakkor a fizikai távolság talán a vállalatirányítás hatékonyságának is jót tehet.

A General Motors csupán néhány napja jelentette be, hogy a német kormányzat ellenkező irányú erőfeszítései ellenére sem adja át az Opel irányítását másnak, mivel a kontroll megtartása számukra létkérdés. Szükségük van a túléléshez a Rüsselsheimben található fejlesztési kapacitásra, és az európai piaci részesedésre is, amelyet az Opelen keresztül birtokolhatnak. Ugyanakkor a döntés komoly feszültséget okozott a GM és németország szövettségi kormánya, valamint a tartományi kormányok között, illetve – legalábbis a legutóbbi nyilatkozatok alapján – az állami segítség bármiféle lehetőségétől. Így kérdéses, hogy a GM maradása milyen hatással lesz majd az Opelre rövid és hosszabb távon.

Egyes elemzők szerint az Opel problémáinak megoldásához több kell, mint csupán a költségek csökkentése: az Astra cseréje és az új Insignia önmagában biztosan nem lesz elegendő a nyereséges működéshez. A kínálat további frissítésére és bővítésére lenne szükség, és egyelőre senki nem tudja biztosan, hogy a fejlesztésekre honnan lesz pénze az Opelnek, illetve anyavállalatának, a GM-nek.