Növekszik az európai autópiac?

2009.11.17. 12:14 Módosítva: 2009.11.17. 12:15

Októberben már javultak az újautó-eladások Nyugat-Európában, legalábbis a múlt évhez viszonyítva. A statisztika azonban torzítva mutatja a valóságot: a következő hónapok nagyon nehezek is lehetnek.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint a hónap összességében 11,2%-os növekedést hozott 2009 októberéhez képest, ami hihetetlenül jó eredménynek tűnik, pedig egyáltalán nem az. Tavaly ugyanis épp októberben zuhantak be az autóeladások – ekkor kezdtek gyűlni az eladatlan új autók a gyártók telepein és a kikötőkben. Ráadásul még számos országban futnak a roncsprémium-programok, amelyek továbbra is mesterségesen tartják magasan az eladásokat. Ennek a két tényezőnek köszönhető, hogy Nyugat-Európában 15,8%-os növekedést mutattak az eladások. Sokkal jobban mutatja a valóságot a 36,9%-os kelet-európai keresletcsökkenés: itt kevesebb pénz jutott roncsprémiumra – már ahol jutott egyáltalán – és a bankok hitelezési hajlandóságának csökkenése is visszafogja a fizetőképes keresletet.

Az év első tíz hónapjában 12,2 millió autót adtak el Európában, ami 5,5%-os visszaesés 2008-hoz képest. Ugyanakkor még senki nem tudja biztosan, hogy a válság hatásait némiképp elhalasztó roncsprémium-programok lezárása után, amire az év végéig mindenütt sor kerül, mekkora visszaesés várható.