Zúzás és robbantás Mercedesszel

2009.11.18. 15:27 Módosítva: 2009.11.18. 17:29

Falba küldik, és fejre is ejtik a bő 48 milliós sportkocsit, az ajtókat pedig távorányított minibombákkal robbantják le. Így tesztelték a Mercedes SLS biztonságát.

Látszólag villámgyorsan, alig két év alatt készült el a Mercedes saját tervezésű szupersportkocsija, a sirályszárny-ajtós SLS, de ez nem jelenti, hogy ne tesztelték volna a legnagyobb alapossággal az autó biztonsági megoldásait. A gyári videón látszik, semmit nem bíztak a véletlenre: a mérőeszközökkel teletömött csomagtartójú prototípus sikeresen teljesíti a töréstesztet. Amit a film második részében láthatunk, az már sokkal érdekesebb. A felfelé nyíló ajtók borulás után elvben kinyithatatlanok lennének, de a Mercedesnél megoldották a problémát. A zsanérok alá kis mennyiségű robbanóanyag került, amit a végleges autókon a baleset után automatika aktivál, ha az autó a tetején landolt, szabaddá téve a menekülési útvonalat. A rendszer láthatóan működik – az ajtók eltávolításához nem is kell túl nagy erő – bár a felvételen még távirányítással aktiválták a pirotechnikát.

Remélhetőleg soha nem lesz szükség rá, hogy a mérnökök alapos munkájának eredményére a valóságban is szükség legyen, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy a hasonlóan erős és gyors sportkocsik egy része óhatatlanul az árokban, vagy egy fára felcsavarodva végzi – mindig akadnak olyan sofőrök, akik 575 lóerővel a talpuk alatt alábecsülik a fizika törvényeit.