Honda P-NUT: űrsikló a városba

2009.12.03. 15:12

Egyszerre emlékeztet a Star Wars klónharcosaira és egy szárnyát vesztett repülőgép-kabinra. A Honda szerint ilyen a városi autózás jövője.

A P-NUT, azaz Personal Neo-Urban Transport (személyes neo-városi szállítóeszköz) a Los Angeles Auto Show egyik legérdekesebb tanulmányautója. A Honda is csupán egyfajta ötletgyűjteménynek szánja, a mai kisautók egy lehetséges alternatívájának. A sajátos űrkabin-forma háromszemélyes utasteret rejt: a 3,4 méter hosszú, 1,75 méter széles és 1,44 méter magas kiskocsiban középen kapott helyet a sofőr ülése, hátul pedig ketten foglalhatnak helyet egymás mellett. Ez az elrendezés önmagában is szokatlan – egyetlen sorozatgyártású autó jut az eszünkbe, amely hasonlóval készült, a McLaren F1 – de nem ez a Honda tervezők egyetlen különleges ötlete.

A tanulmány farmotoros, és úgy tervezték, hogy viszonylag egyszerűen cserélhető legyen a hajtáslánc. Az autó hátuljába – legalábbis elvben – ugyanúgy kerülhetne kis hengerűrtartalmú benzinmotor, hibrid rendszer, vagy akkumulátor és villanymotor.

Nem tűnik igazán valószínűnek, hogy a Honda sorozatgyártásra szánja a P-NUT-ot, pedig biztosan akadnának rajongói az extravagáns külsejű apróságnak. Egy itt a szerkesztőségben is van: Karotta, amint meglátta a monitoron, kijelentette, hogy holnap már ezzel szeretne munkába jönni.