Elkészült az utolsó McLaren-Mercedes

2009.12.04. 11:16

Szakad a nagy páros, és nem csak az F1-ben: a napokban elkészült a közös utcai sportkocsi, az SLR utolsó öt példánya.

Két kupét, két roadstert és egy szélvédő nélküli Stirling Moss Edition-t raktak össze utoljára a McLaren munkásai, így minden fontosabb változat előfordult a végső sorozatban. Annak ellenére, hogy az SLR drága volt, és elég sok kritikát kapott, egész nagy mennyiségben vásárolták. Összesen mintegy 2000 kupé és roadster készült, valamint 75 Stirling Moss Edition könnyített karosszériával, átdolgozott karosszériaelemekkel, szélvédő és egyéb ablakok nélkül.

A McLaren és a Mercedes a szakítás után külön-külön próbálja megvetni a lábát a szupersportkocsik piacán: a britek a szupermodern, könnyű, középmotoros MP4-12C típussal, a németek pedig a sirályszárny-ajtós, retró-hangualtú SLS-sel próbálnak vásárlókat rabolni a konkurenciától.

Sokan nem értik, hogy mi volt a szakítás oka, de aki hallott az SLR fejlesztése körüli nehézségekről, az tudja, hogy a súrlódások miatt csak idő kérdése volt, hogy szétváljanak. A tanulmányból négy év alatt készült sorozatgyártásra alkalmas autó, és közben a rossz nyelvek szerint vagyonok mentek el arra, hogy a Mercedes és a McLaren tervezői sokszor ellentétes célokat próbáltak megvalósítani ugyanabban az autóban. Így valószínűleg mindenki jobban jár azzal, hogy külön utakon folytatják.