A Peugeot megvenné a Mitsubishit?

2009.12.05. 08:06

A francia cég állítólag a japánok fejlett villanyautó-technológiájára szeretné rátenni a kezét, és ezért szívesen fizetne is egy nagyobb összeget.

A Peugeot egyelőre csak annyit közölt, hogy megkezdték a tárgyalásokat a Mitsubishivel az együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről, de a pletykák ennél sokkal többet sejtetnek. Japán lapértesülések szerint a PSA konszern 1,1 és 1,7 milliárd euró közti összegért megvenné a Mitsubishi Motors 30-50%-át a jelenlegi főrészvényes Mitsubishi Corporation-től, és persze átvenné az irányítást a japán cégtől. Ezzel nem csak a japán gyártó hatékony elektromos hajtásláncához és fejlett lítium-akkumulátoraihoz jutna hozzá, de kiváló benzinmotorokhoz, és egy teljes hobbiterepjáró-családhoz is, márpedig ezek is jól jönnének a Peugeot-Citroennek.

Ugyanakkor egy ilyen lépés kellemetlen következményekkel is járhat, főleg rövidebb távon. Egyrészt elijeszthetné a PSA más partnereit, a BMW-t, a Toyotát, a Fordot és a Fiatot, amelyekkel eddig hatékony költségcsökkentő kooperációt folytattak a franciák. Ezen kívül egyes elemzők szerint egy ekkora befektetés könnyen padlóra küldheti a befektetők bizalmát, és ezzel együtt a Peugeot-részvények árfolyamát is, ami a jelenlegi, bizonytalan gazdasági háttér mellet akár végzetes is lehetne a vállalat számára.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a Peuegot-nak lépnie kell, ha meg akarja tartani a piaci pozícióit. Legnagyobb riválisának, a Renault-nak rengeteget segített a Nissan az elmúlt évtized során, és a Peugeot hasonló módon profitálhatna a Mitsubishi felvásárlásából.