3,9 milliárd euró a Porsche feléért

2009.12.08. 12:11

Véglegesítették az üzletet, kezdődhet Porsche beolvasztása a Volkswagen csoportba.

03

A hivatalos bejelentés szerint a Volkswagen a Porsche 49,9%-át vásárolja meg, 3,9 milliárd euróért, azaz az aktuális árfolyamon számolva durván 1050 milliárd forintért. Ez azonban csak az első lépcső, a Volkswagen a célja a Porsche teljes bekebelezése. „A Porsche Holding felvásárlását 2011-re tervezzük, és ekkor kerülhet sor a Volkswagen AG. és a Porsche SE teljes összeolvadására is” – olvashatjuk a VW közleményében. A Volkswagen vezérkara abban bízik, hogy a Porsche révén mintegy évi 700 millió euróval növekedhet a cégcsoport nyeresége, bár a teljes felvásárlás így is csak 10 év múltán térülhet meg.

Így lassan rendeződnek az erőviszonyok: a Porsche kísérlete, hogy felvásárolja a Volkswagent, ugyan fordítva sült el, de a Porsche tulajdonosai így is bejuthattak a VW főrészvényeseinek körébe, és elvben minden résztvevő nyert a komplikált manővereken. A Porsche nyereségesen működik, és igen fejlett műszaki megoldásokkal rendelkezik, így mindenképp jól jön a Volkswagennek, ugyanakkor a sportkocsigyártónak sem árt, ha egy nagyobb cég részeként az eddiginél sokkal biztosabb anyagi háttérrel folytathatja működését.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.