Autós Critical Mass készül a Kiskörúton

2009.12.11. 15:31

A kerékpáros-autós ellentét tovább éleződhet Budapesten – ezúttal az autótulajodnosok készülnek demonstrálni.

A tiltakozás szervezőinél az a – sokakat meglehetősen váratlanul érő – intézkedés verte ki a biztosítékot, amellyel a Múzeum és Vámház körút szélén korábban parkolásra használt terület kerékpársávvá alakult. Ezért arra bíztatják az autótulajdonosokat, hogy december 13-án 14:00 és 16:00 között a kerékpársávot elfoglalva parkoljanak, és ezzel tiltakozzanak a döntés ellen.

A szervezők szerint a kerékpársávok kijelölése „szakmailag megalapozatlan, mindenféle hatástanulmányt nélkülöző politikai és lobby érdekeket előtérbe helyező” döntés, amely sérti a környékbeli lakók, és üzlettulajdonosok érdekeit. Épp ezért megpróbálják elérni, hogy a város vezetése visszaállítsa a régi állapotokat. A demonstráció mögött egyebek között az Emberibb Parkolásért Mozgalom, illetve a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete áll.

Úgy néz ki, a túlzsúfolt budapesti közlekedés egyre nagyobb indulatokat gerjeszt. Néhány éve a kerékpárosok tavaszi és őszi felvonulásai borzolják a kedélyeket, és úgy néz ki, az autósok is kezdenek rákapni az utcai érdekérvényesítés ízére. Csak nehogy sírás legyen a vége.