2009.12.16. 12:31

A masszív homokfutó már a végleges Mini hobbiterepjáró jellegét hordozza, csaj a nyílászárók hiányoznak róla.

A BMW tervezői persze igyekeztek hűek maradni a márka múltidéző hangulatához: a Beachcomber tanulmány egyes részleteivel egyértelműen a Mini Moke strandautóra utal, pedig a két jármű nem is lehetne különbözőbb karakter. Hiába a hasonló fazonú hűtőmaszk-mintázat és küszöbmerevítés, az új tanulmány magas építésével, másfél centi híján négy méteres hosszával és hatalmas, bütykös gumis kerekeivel igazi luxusbatár a nevetségesen primitívnek tűnő, gombkerekű, csőváz-merevítésű Moke-hoz képest.

Ami közös, az a közel teljesen nyitott utastér: nem csak az ajtók helyén tátong kétoldalt és hátul egy-egy nagy, fedetlen nyílás, de a tetőlemez is hiányzik, csak a keret van meg. A tervezők persze készítettek egy betétet a tetőre, és négy, utólag felszerelhető ajtót, hiszen esőzés még ott is előfordulhat, ahol viszonylag sokat süt a nap. Az autó belsejében csupa masszív műanyag felületet találunk, így a belső tér nagyrészt azért vízállónak látszik, de nem ez az egyetlen érdekes részlet, amiért érdemes az autó belsejébe kukkantani. A műszerfal a szokásos Minis sémát követi, középen nagyméretű kerek műszerrel, amelyben azonban mutató helyett egy kisebb monitor kapott helyet. Az utasokat négy különálló ülés várja, amelyek közé a középkonzol folytatásaként egy sínrendszer került – erre különböző dobozok, polcok és konzolok fűzhetők fel, a hűtőládától a számítógép- vagy zenelejátszó-tartó álványig.

A Beachcomber januárban, a Detroit Motor Show-n lesz látható, de az a hír járja, hogy még a tavasz folyamán találkozhatunk a végleges Mini Crossoverrel, amely csupán részleteiben különbözik majd a tanulmánytól. Egyes feltételezések szerint a Crossover nem csak egy lesz a többi Mini modell közül, de a BMW-nél kulcsszerepet szánnak a típusnak a márka népszerűsítésében is: ha igaz, a Crossoverből készítik el a Mini 2011-ben bemutatkozó raliautóját, amellyel a Fordot és a Citroent próbálhatják megverni a világbajnoki futamokon.