Tüntetők, figyelem! Itt az igazi tömegoszlató

2009.12.21. 13:37

A Mercedes Water Cannon 10000 az ultimate vízágyú: hatalmas, bevehetetlen, és 10 köbméter vizet lőhet az engedetlen tömegre, alig három perc alatt.

Néhány éve tanúi lehetett a fél ország, ahogy az MTV székház előtt néhány tüntető darabokra cincálja rendőrségünk csodafegyverét, a Star teherautóból látszólag házilag összetákolt vízágyút. De aki azt gondolná, hogy mindenütt ilyen alkalmatlan eszközökkel próbálja feloszlatni a tömeget a helyi rendőrség, az téved. Németországban például épp most készült el a legújabb hatósági vízágyú, amelyet hamarosan rendszerbe is állít a karhatalom. Az autó egy Mercedes Actros 3341-esre épül, de kívülről erre semmi nem utal. A páncélozott felépítményt úgy alakították ki, hogy minimális kapaszkodót nyújtson: az oldalfalak függőlegesek, a jármű eleje pedig kifelé dől. Egyedül a tükrök adhatnak némi kapaszkodót, de összetörni vagy letépni ezeket sem egyszerű: masszív acélházba kerültek.

A 3,7 méter magas és 10 méter hosszú WaWe 10 – ez a szerkezet rövidített neve – 31-33 tönna tömegű, persze személyzettel, és a tízezer liter vízzel együtt, amit szállít – ehhez képest a hajtásáról gondoskodó 408 lóerős V6-os turbódízel motor nem is tűnik igazán erősnek. A lényeg azonban nem is a sebesség, hanem a vízágyúk teljesítménye. Három került az autóra, két 1200 liter/perces szállítású előre, és egy 900 liter/perces hátra. Így a 10 köbméteres víztartályt a három együtt szűk három perc alatt képes kiszárítani.

A tervek szerint a német kormány 78 egyforma WaWe 10-est állít szolgálatba 2019-ig, és ezért 75 millió eurót fizetnek, azaz egy-egy példány közel egymillió euróba kerül. Az első példányokat 2010-ben szállítja le a Mercedes, miután véget ér a prototípusok kiértékelése.