A Porsche visszatér Le Mans-ba?

2009.12.22. 11:57

A stuttgartiak utoljára tizenegy éve taroltak a leghíresebb sportkocsiversenyen, de most a visszatérést fontolgatják.

A Porsche vezérigazgatója, Michael Macht beszélt a tervekről az Autosport magazinnak, igaz, egyelőre elég rejtélyesen. Azt ígérte, tavasszal olyan bejelentésre kerülhet sor, amely meglepi majd a közvéleményt. Azt is hozzátette, hogy a Porsche család minden tagja örömmel fogadná, ha a gyári csapat ismét a győzelemért küzdhetne Le Mans-ban, de semmiképp nem sietik el a dolgot. „Ha rajthoz állunk, alaposan fel kell készülnünk. Csak úgy indulhatunk el a versenyen, ha van esélyünk nyerni.” - mondta Macht.

Kétségek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a Volkswagen csoport mit szólna az ötlethez, hiszen az Audinak sikeres sportkocsi-prototípus programja van, és a gyári R15-ösök 2010-ben is eséllyel indulnak a győzelemért, ahol csak rajthoz állnak. A Porsche motorsportért felelős igazgatója, Wolfgang Durheimer szerint azonban nincs semmi akadálya, hogy a két márka akár egymás ellen harcoljon akár Le Mans-ban, akár más hosszú távú futamokon.

Bár a Porsche utoljára 1998-ban szerzett abszolút győzelmet Le Mans-ban, azért a tervezők nem jöttek ki teljesen a gyakorlatból. Az elmúlt szezonokban a kisebb, LMP2-es prototípus-kategóriában mindent letaroltak a gyári támogatású RS Spyderekkel, sőt, az ALMS sorozatban még abszolút győzelmet is szerzett egy ilyen autó. Nem kizárt, hogy az itt kipróbált megoldásokat alkalmazzák egy nagyobb, erősebb versenyautón, amely már a Peugeot és az Audi kiforrott gyári modelljei ellen is eséllyel indulhat a győzelemért.