200 tonnás versenygép a Ferraritól

2009.12.23. 09:40

A teljesítménye csupán 170 lóerő, a vezetési élmény mégis tökéletes – elkészült a Ferrari professzionális versenyautó-szimulátora.

ferrarisim

A katonai repülőgép-szimulátorok technikájára épülő szerkezetet tegnap adták át az olasz gyártó maranellói bázisán. A gigantikus szerkezet a Formula 1-es versenygép virtuális tesztelésére készült, összesen tíz számítógépet, öt darab hatalmas képernyőt, és egy 3500 wattos Dolby surround hangrendszert tartalmaz. Az autóra ható erőket egy hidraulikával mozgatott, és nagyrészt alumíniumból, illetve karbonszálas műanyagból épített platform segítségével utánozza a rendszer, amely így is vagy két tonnát nyom. A rendszer által működéséhez szükséges 127 kW-nyi elektromos teljesítmény is összemérhető egy utcai autót hajtó motoréval.

A Ferrari a szimulátor segítségével a Formula 1-es versenyautók fejlesztését próbálja hatákonyabbá tenni. Bár tökéletesen még ez a komplikált szerkezet sem tudja leutánozni a valóságot, egyes új műszaki megoldások alapvető hatásai kipróbálhatók rajta, és megkönyíti az autók finomhangolását. Ezen kívül arra is jó, hogy a pilóták a kevésé ismert versenypályákat begyakorolják a segítségével. Mindezzel legalább részben megkerülhetők az F1-ben érvényes tesztkorlátozások, illetve a valódi autótesztelésekre több adat birtokában készülhetnek fel a tervezők, ami jelentős helyzeti előnyt jelenthet a Ferrari számára.