Ez a leggyorsabb Aston Martin

2009.12.23. 14:24

Eddig is sejthettük, hogy 750 lóerő nem gyerekjáték, de a gyáriak most ki is próbálták, hogy a One-77 pontosan mire képes.

Az Aston Martin kibérelt egy totkos tesztpályát Kelet-Európában – valószínűleg valamelyik nagy autógyártótól – ahol megkereshette az 1,2 millió eurós sportkocsi prototípusának valódi határait. Az egyik teszt célja a valós végsebesség meghatározása volt: ezen a gyáriak szerint a One-77 egész pontosan 354,86 km/h-val száguldott. A tesztelők szerint száraz, bár kissé szeles időjárás volt, de valószínűtlen, hogy a légmozgás jelentősen javított volna az eredményeken.

Ezzel a típus brit márka eddigi leggyorsabb utcai autójának számít, igaz, a műszaki tartalmat nézve ezen nincs is mit csodálkozni. A motorja egy 7,3 literes V12-es, nagyjából 750 lóerős csúcsteljesítménnyel és hatsebességes robotizált váltóval, amely durván másfél tonnát mozgat. A One-77 így akár 3,5 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s tempót, azaz igen kevés ellenfele akad az utakon. A tervek szerint csupán 77 példányt készítenek belőle, amelyek közül az elsőt valamikor 2010 közepén kapja meg majdani tulajdonosa.