Venezuela zsarolja az autógyártókat

2009.12.29. 21:55

Hugo Chavez elnök felszólította a helyi üzemekkel rendelkező autógyárakat, hogy adják át a technológiájukat, vagy távozzanak az országból.

Az érintett cégek – a Ford, a GM, a Toyota és a Fiat – egyelőre nem reagáltak a felszólításra, de valószínű, hogy rövidesen kénytelenek lesznek elhagyni Venezuelát. Arra ugyanis kicsi az esély, hogy önként átadnák az autógyártáshoz szükséges összes információt a latin-amerikai ország kormányzatának. Ha megtennék, azzal ugyanis ugyanúgy maguk alatt vágnák a fát: valószínű, hogy az üzemeket előbb-utóbb mindenképp államosítanák, de amíg az autógyártók nem adják ki a külföldről behozott, és helyben összeszerelt alkatrészek gyártási leírásait, nemigen tudnak velük mit kezdeni.

Chavez lassan mindent államosított, amit csak lehetett: a fémfeldolgozást, a cement, olaj és kávéipart, illetve az áramszolgáltatást is. Most az autógyártás a következő célpont: az elnök szerint amennyiben a nagy nemzetközi vállalatok nemet mondanának, majd kínai, orosz és belorusz cégeket hívnak segítségül, hogy megalapozzák a nemzeti autóipart.