Hét éves csúcson az autóeladások - jövőre óriási visszaesés

2009.12.31. 11:32

A német autóipar sokkal jobb állapotban érte meg az év végét, mint azt a vállalatvezetők egy évvel ezelőtt remélték, sőt a belföldi értékesítés hétéves csúcsot dönthet.

A Volkswagen a legjobb úton halad egy rekordév felé, a BMW a válság ellenére is nyereséges, a Daimler pedig milliárdos veszteségeket követően egy kemény költségcsökkentési programmal fordított szerencséjén és már növekedési pályára lépett.

Egyedül a negyedik független autómárka, a Porsche jutott szomorú sorsra: a híres-neves sportautó gyártó vállalat betagozódik a Volkswagen konszern márkái sorába.
Az autógyártók azonban nem igazán saját erőből, sokkal inkább állami támogatással vészelték át a krízist.
A legnagyobb segítség a roncsprémium volt. A német kormány 5 milliárd eurót fordított arra, hogy 2500 euróval honorálja mindegy egyes használt autóautót jelent. Segített az is, hogy a kormány bővítette a rövidített munkaidő alkalmazhatóságának futamidejét, aminek köszönhetően az iparág megtakaríthatta a tömeges elbocsátások magas költségeit. Nem volt elhanyagolható tényező az sem, hogy Franciaország, Kína és az Egyesült Államok is támogatta valamilyen formában az új autók értékesítését, ami a nemet márkák iránti keresletet is növelte.
Az év első 11 hónapjában Nyugat-Európában 12,6 millió új autót értékesítettek, egy százalékkal kevesebbet, mint tavaly január-novemberben. Kínában az újonnan üzembe helyezett autók száma 44 százalékkal 7,4 millióra szökött fel, de India és Brazília is jelentős mértékű növekedést ért el. A világpiaci forgalom szakértői becslések szerint 5 százalékkal csökkent a 2009-es évben, leginkább az Egyesült Államokbeli és a kelet-európai kereslet zuhanása miatt.
A német belföldi piac ezzel szemben hétéves csúcs felé közelít: 3,8 millió lehet az értékesítési szám az év végére, magasabb a 2002-es 3,76 milliónál. A Volkswagen olcsóbb modelljeinek köszönhetően ebből nagyobb hasznot tud húzni, mint a BMW vagy a Mercedes.
Egyértelmű, hogy a wolfsburgiak lettek a 2009-es év nyertesei. A Porsche fenyegető átvételi kísérletét a pénzügyi krízisnek köszönhetően sikerült visszájára fordítaniuk. Magas eladósodottsága miatt a Porsche felett összecsaptak a hullámok, a csődtől csak a Volkswagen mentette meg, így aztán a Seat és a Skoda mellett a VW konszern tízedik márkájaként kecmereghetett csak ki a válságból. Az értékesítési darabszámot tekintve, várhatóan 6,27 millióval a VW újabb rekordév elé néz eddigi legjobb éve, 2008 után.
A BMW és a Daimler ilyesmivel nem büszkélkedhet. Mindkét luxusmárkánál rövidített munkaidő és költségcsökkentési programok jegyében telt el az év. A Daimler milliárdos veszteséget szenvedett el, míg a BMW szerény nyereséget mutathat fel. Mindkét vállalat a gazdasági fellendülés beindulására, ezzel párhuzamosan a szolgálati autók iránt emelkedő keresletre alapozza növekedési stratégiáját.
A 2010-es előrejelzések eltérő képet mutatnak. A VDA német autóipari szakmai szervezet becslése szerint miközben a világpiac 1-3 százalékkal bővülhet, Németországban meredeken visszaeshet a forgalom, csupán 2,75-3,0 millió új autó forgalomba helyezésére lehet számítani, egymillióval kevesebbre mint az idén. Ez a roncsprémium miatt előrehozott vásárlásoknak tudható be.
MTI