SmarTruck 3: megalomán Hummer-utód

2004.11.11. 14:12

Schwarzenegger kormányzó újabb kedvence lehet az új katonai terepjáró. A Hummernél nagyobb, nehezebb, de várhatóan valamivel takarékosabb SmarTruck3 az amerikai hadsereg megrendelésére készült az International nevű teherautó- és buszgyártó cégnél. A több mint három és fél tonnás monstrum egyelőre csak tanulmány, de úgy hírlik, egyszerűsített változatával váltanák le a Hummer H1 katonai kivitelét.

A SmarTruck3 mindennel fel van szerelve, amire egy katonai elit-alakulatnak szüksége lehet: van benne anthraxdetektor, szálerősítésű műanyag páncélzat, éjjellátó berendezés, fejlett navigációs és kommunikációs berendezések és még egy hatalmas, 25 hüvelykes képátlójú érintőképernyő is az összes lényeges funkció kezelésére. Ráadásul a jármű állítólag valamivel takarékosabb is mint a Hummer, mivel egy 4,6 literes V6-os turbódízel motor hajtja, bár arról egyelőre nincs információnk hogy a motor mekkora teljesítményű.

Az viszont biztos, hogy egy egyszerűsített változatot mindenképp gyártani szeretnének az autóból: ez a típus nem csak a hadsereg számára készül majd, de kereskedelmi forgalomban is kapható lesz, így kormányügynökségek, határőr-egységek, sőt, akár kellőképpen megalomániás és gazdag magánszemélyek is hozzájuthatnak.