Döcögve indult az új műszaki vizsgarendszer

2010.01.04. 17:43

A beépített eredetvizsga és zöldkártya-vizsgálat miatt nehézkesen ugyan, de lezajlottak az első műszaki vizsgák. Reggel még arról lehetett hallani, hogy teljes a káosz a vizsgaállomásokon, de az illetékes szerint minden mára előjegyzett autó vizsgáztatása gond nélkül lezajlott.

A problémák zöme abból adódik, hogy december 23-ára sikerült véglegesíteni az összes rendelkezést, ami az ünnepek miatt igazán rövid felkészülési időt adott a vizsgáztatást végző szakembereknek. Sokhelyütt még hiányoznak egyes műszaki feltételek is, például nem mindenütt állnak rendelkezésre a kipufogógáz-vizsgálathoz szükséges műszereket a számítógéppel összekötő eszközök, illetve az eredetvizsgálat elvégzéséhez szükséges egyes szerszámok, de úgy néz ki, a szigorúan zárt rendszer átmeneti megnyitásával sikerült áthidalni a problémát. Az NKH illetékese szerint fél évig átmeneti rendelkezések alapján működik a rendszer, azaz a vizsgabiztosok kézzel viszik be a rendszerbe az adatokat, amíg meg nem érkeznek az új műszerek a vizsgasorokra – így ez idő alatt lassabban halad majd a munka.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az új rendszer mennyire lassítja a vizsgáztatás menetét – az NKH szerint egyelőre kevesebb időpontot adnak ki a vizsgaállomások, mint szokás – de ezt is igyekszünk kideríteni – néhány napon belül egy alaposabb írásban közöljük, mire jutottunk.