Sportkombi készül a Mercedesnél

2010.01.04. 17:42

A prémium-gyártók modellszaporítási hisztériája Stuttgartban is dühöng: a Mercedes egy sportos kombival próbál válaszolni a BMW 5-ös GT-je és az Audi A7-es jelentette fenyegetésre.

A legújabb pletykák szerint az új modell a CLS következő generációjára épül, a farkiképzése azonban az E osztályra épülő 2008-as ConceptFascination tanulmányéra emlékeztet majd. A szériamodell persze jóval praktikusabb kialakítású lesz, négy oldalajtóval, de a ferdehátú ötajtósok és a kombik vonásait egyesítő hátsó rész hasonló lesz a két autón. A típust egyelőre X218 kódnéven fejlesztik, és míg a CLS szedán következő generációja már az idén, az év végén megjelenhet, a sportkombi csak 2012-re készül el. A típus állítólag már a Mercedes új, várhatóan turbófeltöltéses hat- és nyolchengeres motorjaival érkezik, amelyektől mintegy 20-25%-os névleges fogyasztás-csökkenést várnak a Daimler mérnökei.

Egyes hírek szerint a CLS kombi tervei már az első generáció tervezésekor elkészültek, de a Mercedes vezetése akkor úgy döntött, nincs szüksége egy újabb típusváltozatra, amely csak tovább növeli a fejlesztési és gyártási költségeket. A 2004-es premier óta azonban tovább éleződött a verseny a prémium-márkák között, egyre többféle, műszakilag azonos, de stílusában eltérő, rétegigényeket kielégítő típus mutatkozik be, és ehhez a trendhez a Mercedes is kénytelen csatlakozni – annál is inkább, mivel a CLS-sel maga is hozzájárult e divatirányzat kialakulásához.