A Cadillac visszatérne Európába

2010.01.13. 12:16

A GM ismét nekifut az európai luxusautó-piac meghódításának, pedig még véres a feje az előző kudarctól.

5

A Cadillac forgalmazását korábban egy független kereskedőlánc, a Kroymans végezte, de a várt sikerek elmaradtak, sőt, a holland vállalkozást gyakorlatilag elsöpörte a gazdasági válság. Ráadásul az Európába szánt Cadillac típus, a BLS, ami lényegében egy áttervezett Saab 9-3-as volt, szintén csúnyát bukott. Így gyakorlatilag megszűntek az európai Cadillac eladások, de a GM-nél úgy látják, ennek ellenére lehet jövője az európai forgalmazásnak.

Ennek érdekében egyrészt új európai forgalmazót keres a GM, másrészt a modellpaletta felújítására készül, úgy, hogy a prémium-kategória legnépszerűbb szegmenseinek mindegyikében kínálhasson valamit. Készül a BLS hátsókerék-hajtású utódja, amellyel a 3-as BMW-t és az Audi A4-est próbálná megszorítani a Cadillac, a Mercedes S-osztály kategóriájában pedig az XTS tanulmány szériaváltozatát vetnék be. A nemrégiben felújított, felső-középkategóriás CTS egyelőre marad, de ez a modell amúgy is népszerűbb volt Európában, mint a többi Cadillac. A GM-nél abban bíznak, hogy az új formatervezési irány jobban megfelel majd az európai ízlésvilágnak is, és így végre az európai vásárlók is a német luxusautók valódi alternatívájaként kezelik majd a Cadillaceket.

Mivel a Saabot vagy eladják, vagy felszámolják, a GM-nek az eddiginél is nagyobb szüksége lesz a Cadillac sikeres európai szereplésére, hiszen másképp egyáltalán nem részesedhet a kontinens luxusautó-piacából.