Az év végére összeolvad a Chrysler és a Lancia

2010.01.20. 12:03

Egyre valószínűbb, hogy a Chryslernek maszkírozott Lancia Delta nem csak üres ijesztgetés volt: a Fiat vezérigazgatója szerint az év végére összefésülik a két márka háttérszervezetét, és két-három éven belül a kínálat is azonos lesz.

Sergio Marchionne szerint a Chrysler és a Lancia ideális partnere lesz egymásnak, hiszen a modellválasztékuk jól kiegészíti egymást. „Európában a Lancia egyértelműen alulfejlett márka, szűk választékkal, amelynek a Delta a csúcsmodellje. Ugyanakkor a Chryslernek, amely az egész világon ismert márka, nincsenek kisebb modelljei. A kettőt összeházasítva azonban teljes modellpalettát kapunk.” – mondta a vezérigazgató. Az átszervezést viszonylag hamar be szeretné fejezni a Fiat, hiszen mind a Chrysler, mind a Lancia számára sürgős, hogy a mostaninál teljesebb palettát kínálhasson. Az új modellek kifejlesztése azonban legalább két, de méginkább három évig tart, így a közeljövőben legfeljebb a meglevő modellek átcimkézett változataira számíthatunk. A modellfrissítés utáni 300C-ből valószínűleg készül már Lancia jelvényes változat, a Deltából azonban legalább egy szedán kivitelre lesz szükség, hogy Észak-Amerikában eredményesen forgalmazhassák Chrysler jelzéssel.

A Lancia-Chrysler házasság elméletben akár működőképes is lehet, de egyelőre sok elemző nézi szkeptikusan az olasz-amerikai házasságot. Még olyan szélsőséges véleményeket is hallani, hogy két hulla házasságából nem sülhet ki semmi jó, de az, hogy az olaszok milyen hatékonyan tudták kihasználni a Chryslerben rejlő lehetőségeket, csak évek múlva derül ki.