Vér, vér, VÉÉÉÉR!!!!

2010.01.23. 08:28

Szokatlan megoldáshoz folyamodott egy norvég kisváros, hogy felhívja az autósok figyelmét a gyakori vadbalesetekre: az utakon elgázolt jávorszarvasok vérét nem takarítják fel.

 

Korábban, ha baleset történt, mindenki megpróbálta elrejteni a nyomokat, amennyire csak tudta. Most éppen az ellenkezőjét tesszük - mondta az AFP francia hírügynökségnek Rolf Ihler, a baleseti vadkárok kerületi felelőse. Képzelje el, hogy egy erdő szélén halad nagy sebességgel. Mit tesz, ha meglát egy hatalmas vérfoltot az úttesten? Automatikusan lelassít - tette hozzá.

A szakember szerint csak az utóbbi hetekben 250 jávorszarvas vált baleset áldozatává a svéd határ közelében fekvő Heldmark grófságban. A fatális találkozások növekvő száma jelzi, hogy a hatalmas szarvasok veszélyére figyelmeztető háromszögletű közlekedési tábla teljesen hatástalan - állapította meg a szakember.

A norvég sajtó szerint már több település próbálkozott azzal, hogy disznóvér szétlocsolásával sokkolják az autóvezetőket, de ezt a gyakorlatot az Európai Unió tiltja.