Brabus GL: féltéglával 300 felett

2010.01.26. 17:50

Valószínűleg az eddigi legtohonyább külsejű Porsche-alázó született meg Bottroppban: az eleve megalomán GL-t tuningolták odáig, hogy komoly sportkocsikat is letolhasson maga elől a német autópályán.

Szokásuktól eltérően nem cserélték 800 lóerő feletti V12-esre a GL motorját a Brabus tervezői, inkább az AMG 6,3 literes V8-asához illesztettek két turbófeltöltőt. A végeredmény így is meggyőző: a teljesítmény 650 lóerőre, a csúcsnyomaték 850 Nm-re nőtt. A megoldás előnye, hogy nem kellett különlegesen nagy teherbírású váltó az autóhoz: ekkora nyomatékot kis módosítással a Mercedes hétsebességes automatája is elvisel. A nagydarab SUV így is 4,7 másodperc alatt éri el a százas tempót, és akár 300 km/h-val is száguldhat, bár belegondolni is rossz, micsoda légörvényeket kavarhat egy ekkora doboz ilyen sebesség mellett.

A csomaghoz persze nem csak motortuning tartozik, de egy 30 mm-es ültetés, kőkemény rugók és lengéscsillapítók, illetve 23 hüvelykes felnik is, amelyeken belül elférnek a nagyméretű féktárcsák és a 12 dugattyús féknyergek. Minderre azért van szükség, hogy a GL a végsebesség közelében se váljon irányíthatatlan, megállíthatatlan rémálommá. A tuning-terepjáró képességeinél és méreteinél csak az ára félelmetesebb: egy-egy példány ára nettó 368 ezer euró, azaz átszámítva 105 millió forint. Nem is csoda, hogy a bemutatót Dubaiban tartották, talán arra számítva, hogy a Közel-Keleten még akad, akinek van ennyi elszórni való pénze.