Egymilliárd dollárra perelik a Porschét

2010.01.27. 10:50

Néhány amerikai befektetési alap nagyot bukott a tőzsdén a VW és a Porsche részvény-ügyleteivel, és most perrel próbálnak visszanyerni valamit a veszteségből.

02

A négy nagy alapkezelő cég bő egymilliárd dollárral játszott a Volkswagen részvények esésére, de a Porschével való egyesülés híre keresztülhúzta a számításaikat. A befektetők ugyanis shortolni próbáltak – kölcsönvett részvényeket adtak el, hogy aztán olcsóbban vásárolják vissza azokat, és a különbséget zsebre tehessék – de a 2008 októberi bejelentés, amely szerint a Porsche 75%-ra emeli a részesedését a Volkswagen csoportban, az egekbe emelte a VW papírok árfolyamát. Így a kölcsönrészvények visszavásárlásán nagyot buktak a befektetők, és most arra hivatkozva perelnek, hogy a Porsche akkori vezetése készakarva manipulálta az árfolyamokat.

A sportkocsigyártó vezetése persze tagadja a vádakat, azt mondják, minden törvényt betartottak, de nem is nagyon tehetnének mást: ha kiderülne, hogy manipulálták a piacot, akkor más VW befektetők is csatlakozhatnának a perhez, és így a kártérítési követelés könnyen 10 milliárd dollár fölé kúszhatna. Egy ekkora összeg kifizetésébe viszont nem csak a Porsche rokkanna bele, de az egész VW csoport is kilátástalan helyzetbe kerülne.