Már jövőre elkészül a mini-Opel

2010.02.04. 13:31

Tanulmányként már az idén kiállítják a kisautót, amelyen már évek óta dolgoztak Rüsselsheimben.

trixx

A saját kisautó ötlete nem új az Opelnél: már 2004-ben kiállították a Smartra emlékeztető Trixx tanulmányt, és úgy tudjuk, néhány évvel később a fejlesztési munkák is megkezdődtek. A projektet csak tavaly fagyasztották be, amikor az autógyártó anyagi helyzete szinte kilátástalanná vált. Az Opel új vezérigazgatója, Nick Reilly azonban már decemberben újraindíttatta a kisautó fejlesztését, méghozzá a legmagasabb prioritással, így a típus hatalmas léptekkel halad a megvalósulás felé.

Az Opel korábban a Suzukival együttműködve fejlesztett a Corsánál kisebb modelleket, ám amióta a General Motors eladta Suzuki részvényeit, és a Volkswagen lett a japán gyártó új partnere, egyre sürgetőbb feladattá vált ennek a kapcsolatnak a leépítése. Elvben az Opelnek más lehetőségei is vannak a kisautó-fejlesztésre, hiszen a koreai GM-Daewoonál is készülnek korszerű kisautók – használhatnák például az új Chevrolet Spark műszaki alapjait – de úgy tudjuk, az Opel saját kisautója még kisebb lesz, mint a legapróbb Chevy: inkább a Toyota iQ olcsóbb alternatívájának szánják.

A Trixx szériaváltozata várhatóan 2011 tavaszán mutatkozik be, és a forgalmazás is megindulhat már a jövő évben, így az Opel minije gyakorlatilag a Volkswagen szintén fejlesztés alatt álló kiskocsijával egy időben érkezhet.