Csalóka januári eredmények: mínusz 54%

2010.02.06. 10:28 Módosítva: 2010.02.06. 10:40

A piac további esését a szigorodó hitelfelvételi szabályokkal és a 2009 tavaszán futott készletkisöprő akciókkal magyarázzák.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete rendszeres tájékoztatóiban jelezte,  a 2010. év első három – négy hónapjában az előző év hasonló időszakához képest kisebb értékesítési darabszámok várhatók, tekintettel a 2009. év első harmadában jelentős árengedményekkel megvalósult készletcsökkentő akciókra. Ennek megfelelően a 2010. januári új gépjármű forgalomba helyezés az alábbiak szerint alakult:

Személyautók 2768 db - 54%

Kishaszon járművek 563 db - 58%

Motorkerékpárok 75 db - 74%

A vevőfinanszírozással kapcsolatos kormányrendelet (a körültekintő lakossági hitelezésről) és PSZÁF ajánlás tovább szigorította a feltételeket, ami a gépjármű forgalmazás területén továbbra sem ösztönözte az értékesítés fejlődését.

Az importőrök terveiket igen óvatosan fogalmazták meg, amelyben figyelembe vették az MGE prognózisát is, annak érdekében, hogy a kereskedői hálózatok reális elvárások mentén dolgozhassanak és kapják motivációjukat.

Az MGE jelen helyzetben igen fontosnak tartja, hogy a kereskedések személyi állományuk képzésével, a javítói és szerviz munka kapacitások jobb kihasználásával stabilizálják helyzetüket.

A következő hónapoktól, inkább a második félévben várjuk a forgalom emelkedésének megindulását, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a vevőfinanszírozás feléledése is.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete korábbi előrejelzését a 2010. év értékesítési darabszámai tekintetében egyelőre nem módosította.