Elnöki bocsánatkérés a Toyotától

2010.02.06. 11:33 Módosítva: 2010.02.06. 11:44

Tegnapi cikkünkben szó volt az egyre dagadó Toyota fék- és gázpedál botrányról, mellyel kapcsolatban néhány egyszerű eljárással igyekszünk megóvni olvasónk egészségét. Most azonban nincs tréfa, a Toyota bocsánatot kér.

A Toyota Motor Corp. elnöke Akio Toyoda sajtókonferencián kért bocsánatot pénteken a gépkocsik tömeges visszahívása miatt.

"A szívem mélyéről kérem bocsánatát minden ügyfelünknek a több modellt és több régiót érintő visszahívások miatt okozott kellemetlenségekért" - mondta Akio Toyoda, a Toyota autógyár alapítójának unokája a cég nagoyai központjában rendezett sajtókonferencián, amit élő tévéadásban sugároztak Tokióban is. "Higgyék el nekem, a Toyota autók biztonságosak" - mondta. A visszahívások bejelentése óta első alkalommal megszólaló elnök elismerte, hogy cége "krízis és komoly kihívások" elé néz.

A Toyota több millió autót hívott vissza megakadó gázpedál problémák miatt, amit 19 halálos balesettel hoztak összefüggésbe az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban. Akio Toyoda ígéretet tett arra, hogy személyesen állít fel és felügyel majd egy külső szakértők bevonásával létesített minőség-javítási és -ellenőrzési munkacsoportot.

A Toyota hatalmas presztízsveszteséget szenvedett el a visszahívások miatt. Részvényének árfolyama január 21. óta - amikor bejelentette az amerikai visszahívásokat - mintegy ötödével esett, ami a cég piaci tőkeértékét 30 milliárd dollárral vetette vissza. A Toyota presztízsének azonban leginkább a vezetés "hallgatása" ártott. - MTI