A Saab megkaphatja az állami hitelt

2010.02.09. 12:42

A svéd autógyár megmentésének utolsó akadálya is elhárult: az EU rábólintott a svéd állam által garantált hitel kiutalására.

A Saab, illetve új tulajdonosa, a holland Spyker sportkocsigyár az Európai Befektetési Banktól 400 millió euró kölcsönt kap a svéd állam garanciavállalásának köszönhetően, ám ezt a lépést az Európai Uniónak hivatalból vizsgálnia kell, hogy nem ellentétes-e az érvényes versenyjogi irányelvekkel.

„Az állami garancia ugyan hozzájárul a Saab üzleti tervének megvalósításához, de úgy látjuk, a szabad piaci versenyt nem veszélyezteti” – mondta Neelie Kroes, az unió versenyügyi biztosa. Hozzátette azt is, hogy a vizsgálat azt mutatja, a Saab épp elég ellenszolgáltatást nyújt az állami segítségért cserébe.

A svéd állam célja a hitelgaranciával nyilvánvalóan a Saab több ezer munkahelyének megtartása, de más feltételeket is megfogalmazott, így a svéd gyártónak az eddigieknél tisztább és takarékosabb típusokat kell bemutatnia a jövőben.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.