Életveszélyes légzsákok Hondákban

2010.02.10. 14:58

A túl gyorsan felfúvódó légzsák balesetkor akár a sofőr nyakát is törheti. A Honda 437 ezer autóban kénytelen kicserélni a hibás alkatrészt.

hondaairbag

A hiba nem volt ismeretlen, 2008 novemberében már elrendeltek egy hasonló nagyságrendű visszahívási akciót ugyanezen alkatrész miatt, de időközben kiderült, hogy más típusokba is bekerültek a hibás légzsákfelfújó patronok, így ezeket csak most rendelik vissza. A Honda szerint időközben 12 baleset köthető szorosan a kérdéses alkatrészhez, ezek közül egy volt halálos kimenetelű, amely tavaly májusban történt. A hibás alkatrész egy japán beszállítótól, a tokiói székhelyű Takata Corp.-tól származik. A Honda szerint azért késett a visszahívás kiterjesztése, mert alapos teszteket kellett végezniük, hogy megállapítsák, a légzsákpatronok mely sorozatai működnek rosszul.

A visszahívásban Európában forgalmazott modell nem érintett: az autók nagy részét Észak-Amerikában, Japánban és Ausztráliában adták el. A hibás légzsákok 2001-ben és 2002-ben gyártott Accord, Civic, Odyssey, CR-V és Acura TL modellekbe kerültek be – a két visszahívás alapján összesen 952 ezer példányba.