Nem tud 80 km/h-nál többel menni az új Mercedes Vito

2010.02.13. 14:57

elektromosvito1

A hírek szerint a Mercedes még idén megkezdi a villanymotorral hajtott Vitók gyártását. Először egy kisebb szériát, körülbelül 100 darabot szállítanának le. A húsz megrendelő többsége kisáruszállító cég, akik néhány kilométeres távokon, főleg a belvárosban, dugókban használják autóikat.

A teljesen elektromos Vito egy 32 kWh-s Li-ion akkumulátorból kapja az áramot, mely egy ciklussal, átlagos felhasználás mellett 130 kilométeres hatótávot biztosít. Előre látó vezetési stílussal, intelligens közlekedési morállal azonban ennél jóval többre is képes lehet, hívja fel a figyelmet a Mercedes. A meghajtásról a 90 kW-s villanymotor gondoskodik, mely a gyári limitnek megfelelően maximum 80 km/h-ra gyorsítja fel a furgont. Ezt a sebességet az előrendeléseket leadott cégekkel közösen határozta meg a Mercedes, melynek elegendőnek kell lennie: a főleg belvárosi használatra tervezett autók a dugókban elérni is ritkán fogják ezt a határt.

A nullemissziós csomag a 80 km/h-s tiltóelektronikán és a korlátozott menetteljesítményen kívül nem különbözik a most szériagyártásban készülő Vitóktól. Ugyanúgy 900 kilogrammnyi rakomány szállítására képes, és a biztonsági berendezések, mint az ABS, ASR, ESP és légzsákok is ugyanazon specifikációjúak, mint a mostaniakban.

elektromosvito2

Az új széria prototípusát San Sebastianban (Spanyolország) mutatták be a múlt héten. A gyártás attól 100 kilométerrel délre, a Mercedes spanyol gyárában, Vitoriában zajlik majd.

Ha az első széria legyártását követően minden terv szerint megy, rövid tesztperiódust követően egy 2000 darabos flottát szeretne létrehozni a Mercedes. Ennek többek között nem titkolt célja, hogy a piac igényeiről adjon egyfajta felmérést.