Napi ötvenezer gázpedált javít a Toyota

2010.02.14. 15:26

toyotastartbuttonnyito

Rekordsebességgel javítja a Toyota a visszahívott autók gázpedálját: a márkaszervizek átlagosan napi 50.000 ügyfélt szolgálnak ki a típushiba miatt világszerte. Péntekkel bezárólag nagyjából 225.000 járművön végezték el a helyreállítást – igaz, még így is milliók vannak hátra.

A gázpedál hisztéria eredményeként a Toyota biztonsági intézkedéseket foganatosítana: meg akarják változtatni a kulcs nélküli indító gomb működését. Háromszori rövid megnyomást tartana ideálisnak a gyár, szemben a mostani eljárással, amikor is három másodpercig kell nyomva tartani a kapcsolót. A jelenlegi programozás célja, hogy az autót ne lehessen véletlen mozdulattal leállítani. A módosításnak köszönhetően ez a védő funkció ugyanúgy megmaradna, azonban kevesebb időt igényelne: vészhelyzet esetén az így nyert egy-két másodperc életet menthet.

Nem tervezik az eddig értékesített Smart Key indítással szerelt autók visszahívását, és garanciális cseréjét az új rendszerre: utóbbit csupán a későbbiekben legyártott darabokba szerelnék be. A Toyota a többi autógyárnak is javasolja a módosítást – feltéve persze, hogy annak van kulcs nélküli indítóval felszerelt járműve.

Magyarországon összesen 22.000 autót érinthet a Toyota gázpedálmechanizmusának konstrukciós hibája.