Norvégia az egekben, Románia romokban

2010.02.16. 16:07 Módosítva: 2010.02.17. 09:43

Az európai autógyártók szövetsége (ACEA) minden hónapban nyilvánosságra hozza az Európában újonnan eladott autókról szóló adatokat. Eszerint 2010 első havában az Európai Unióban, valamint a három EFTA-tagországban 13 százalékkal nőtt, még keleten csökkent az újonnan forgalomba helyezett autók száma az egy évvel korábbihoz képest.

Legerősebben Norvégia kezdte az évet, ahol 81,2%-kal növekedtek az eladások. A legdrámaibb csökkenés Romániában történt, itt 84,6 százalékkal, gyakorlatilag a hatodára szűkült az ország autópiaca. Keleti szomszédunkhoz hasonlóan Magyarországon is tart a hanyatlás, de jobb a helyzet Szlovákiában és Csehországban is. Előbbi 0,3, utóbbi 22,3 százalékos növekedéssel zárt januárban.

Németországban a roncsprémium megszűnésével előrelátható volt a hanyatlás. A nagy nyugat-európai piacok közül egyedül itt estek vissza az eladások, az egy évvel korábbihoz képest 4,3 százalékkal. Húsz éve nem vásároltak ilyen kevés autót januárban, és az elemzők szerint nincs ok bizakodásra.