Átverték az autósokat a fényezők

2010.02.18. 13:07 Módosítva: 2010.02.18. 14:44

A kartelltevékenység gyanúja szerint a társaságok rendszeresen egyeztettek a fényezőanyagok áráról és az autófényezési szervizdíjakról.

A gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás során az Alami Kft., az Auto Finish Kft., az Autocolor Kft., a Duplakk Kft., az Ergolakk Kft., a Kaméleon Mix Kft., a Servind Kft., az Allianz Hungária Biztosító Zrt., a Generali-Providencia Biztosító Zrt., az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt., az Eurotax Glass-s Kft., valamint az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesületének telephelyén járt a GVH. A vizsgálat kiterjedt az Akzo-Nobel CR Autófesték Kereskedelmi Kft.-re, az Audatex Magyarország Gépjármű-Számítástechnikai Kft.-re, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségére, továbbá a Lakk Kereskedők Országos Szövetségére is.

A gazdasági versenyhivatal számára rendelkezésre álló információk alapján feltételezhető, hogy a hazai fényezőanyag-importőrök egyeztetnek a gépjárműfényező- és segédanyagok áremeléséről, valamint az autószervizek biztosításra történő javítás során elszámolható díjainak nagyságáról.

A GVH gyanúja szerint legalább 2003 óta élhet ez a versenykorlátozó megállapodás. Az érintett felek évente egyszer-kétszer a Fényezési Tanács üléseit kihasználva működtetik ezt a versenysértő megállapodást. A vállalkozások a biztosítókkal, valamint a szakmai érdekképviseletekkel közös megállapodások alapján fényezési árindexet határoznak meg, melyhez tevékenységük során igazodnak. A fényezőanyag-importőrök, a biztosítók és a szakmai képviseletek által működtetett Fényező Tanács alkalmas lehet számukra, hogy csökkentsék az új piacra lépők versenyképességét.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása önmagában nem jelenti azt, hogy a vizsgálatban érintett vállalkozások jogsértést követtek el. Az eljárás a tények tisztázására, a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az adott törvény szerint a GVH-nak hat hónap áll a rendelkezésére az eljárás lefolytatására, ez azonban az ügy körülményességétől függően meghosszabbítható.