Kilencmillió dolláros fizetés

2010.02.21. 17:40

A General Motors autógyártó pénteken bejelentette, hogy elnök-vezérigazgatójának, Edward Whitacre-nak összesen 9 millió dollár lesz az idei javadalmazása, ebből 1,7 milliót fizetés, 7,3 milliót pedig opciós részvények formájában kap.

A tőzsdefelügyelethez eljuttatott közlemény szerint a pénzügyminisztérium által is jóváhagyott javadalmazás része további 5,3 millió dollár értékű részvény, amelyet három év alatt, 2012-től kezdve bocsátanak a cégvezető rendelkezésére. Hosszú távú ösztönző juttatás címen 2 millió dollár értékű át nem ruházható részvény szerepel.

A GM azt is bejelentette, hogy Whitacre elődje, Fritz Henderson 59 ezer dolláros havi javadalmazás fejében megtartja a független tanácsadói állását. Ő tavaly - történetének legviharosabb időszakában - nyolc hónapon át vezette az autóipari konszernt. Havonta mintegy húsz órában nyújtott tanácsokat.

A 68 éves Whitacre-t, az AT&T amerikai telefontársaság egykori vezérigazgatóját az Obama-kormányzat júliusban, az autóipari konszern csődeljárása után kérte fel a GM igazgatótanácsa elnöki tisztjének betöltésére.