IDEA Sofia: egy szedán is lehet szép

2010.03.05. 18:23

A Bertone és a Pininfarina mellett az IDEA intézet is egy meglepően jó vágású tanulmánnyal jelentkezett az idei Genfi Autószalonon. A Sofia révén a nagyobb autógyártókat próbálják meggyőzni, hogy megérdemelnek néhány komolyabb formatervezési megrendelést.

A Sofia a sportkocsik lendületességét hordozza magában: leginkább talán az Alfa Romeo 8C lágy, de dinamikus formájára emlékeztet, pedig valójában egy négyajtós van szó, amelyben elvileg akár egy család is kényelmesen utazhatna. Azért csak elvileg, mert a Sofia valójában nem működőképes autó, csupán egy életnagyságú makett, így a leírásában szereplő nagy teljesítményű, hibrid hajtásláncba kapcsolt V8-as motor is csak papíron létezik. A tervezők szerint a Sofia vonalvezetését a női test domborulatai ihlették, ami ezek szerint jól működő módszer: az autót mi legalábbis igazán kecsesnek látjuk.

Annak ellenére, hogy a kiállítás egyik legérdekesebb járművét hozta össze az IDEA, kevéssé valószínű, hogy a közeli jövőben megrendelések özöne zúdulna a tervezőstúdióra: az autógyártók a nagy spórolásban egyre kevesebb formatervezési munkát bíznak külső cégekre.