Új fegyver kátyúk ellen

2010.03.09. 13:02 Módosítva: 2010.03.09. 13:02

Amíg nem tömik be a télen keletkező úthibákat, legalább láthatóak lehetnének, legalábbis két olasz diák ötlete szerint. Elképzelésük szerint az új generációs utak olyanok lehetnének, mint az emberi bőr: ha megsérül, az azonnal látszik.

Az elképzelés voltaképp igazán egyszerű: a szilárd útburkolat alá egy vékony, de igen feltűnő színű – az illusztráción fényvisszaverő sárga – réteget helyeznének el, amely a burkolat megsérülésekor láthatóvá válna. Így egyrészt a kátyúk felderítése is egyszerűbbé válna, hisz az útkarbantartók akár egy gyors helikopteres ellenőrzés során is gyorsan kiszúrhatnák a nagyobb úthibák helyzetét, másrészt a sofőrök is hamarabb észrevennék, és így könnyedén kikerülhetnék a kátyúkat. Az ötlet megvalósítása persze messze nem ilyen egyszerű: a szakemberek azt mondják, ha meg is találják az olcsó kivitelezés módját, évtizedek kellenének ahhoz, hogy az összes nagyobb út burkolatába bekerüljön a feltűnő színű réteg.

Itthon mindenesetre jó hasznát látná minden autós, csak a felnijavításból élőket érintené rosszul, hogy a tizedére apadna a forgalmuk.