Falatnyi sportkocsi 15 millióért

2010.03.11. 17:22

Talán az életnagyságú eredetinél is többe kerül az egyedi kisautó, pedig a Nissan Fairlady Z432-es is igazi ritkaság.

platomica

A Matchbox méretű sportkocsit egy japán ékszerészet, a Ginza Tanaka készítette a Tomica játékgyár 40. születésnapjára. A minta egy klasszikus fém játékautó volt a Tomica korai kínálatából, a Z432-es, de minden apró részletét – beleértve a papírdobozt is – tiszta platinából mintázták meg. A jubileumi játékból egyetlen példány készült, az értéke a készítők szerint nagyjából 7 millió jen, azaz átszámítva valamivel több, mint 15 millió forint.

Persze ma már az eredeti Fairlady Z432-esek is a gyűjtők féltett kincsei közé tartoznak: a kizárólag japán piacon forgalmazott sportkocsiból eleve csupán 420 példányt építettek 1969 és 1973 között. Az autó nagyrészt megegyezik a korabeli Nissan, illetve Datsun 240Z-vel, de a korabeli Nissan GT-R S20 jelzésű, kétliteres, 24 szelepes, két vezérműtengelyes, 161 lóerős hathegeresét kapta meg. A típusjelzés is a különleges motorra utal, a 4 szelepre, a 3 karburátorra és a 2 vezérműtengelyre. Ezen kívül szériában adtak az autóhoz egyebek közt magnézium keréktárcsákat is. Ezt a változatot eleve azzal a céllal tervezték, hogy megépíthessék belőle a Nissan gyári rali-versenygépét, amely később meglehetősen sikeresnek bizonyult nemzetközi szinten is.

Bár az értékét ismerjük, a platina modell nem eladó: a Tomica házi gyűjteményének része lesz, a cég múltjának soha el nem rozsdálló emlékeként.