Jön az Alfa új sportkocsija, a 4C

2010.03.11. 16:43

Az olasz márka századik születésnapjára készül a 8C Competizione kistestvére, amelyet állítólag már a nyár végén bemutatnak.

a4cpv

Az autóról egyelőre annyit lehet tudni, hogy hátsókerék-hajtású lesz, a differenciálművel egybeépített váltóval, akár a 8C, de kisebb méretű lesz annál, és a hajtását egy 250 lóerő körüli teljesítményű turbós négyhengeres motorra bízzák. A típus idén persze még aligha kerülhet gyártásba, de az első példányt – vélhetőleg még tanulmányautóként – a Pebble Beach Concours d'Elegance-on tervezik bemutatni.

A gyártásra vonatkozó tervek persze bizonytalanok, hiszen a Fiatnak – legalábbis a jelen állás szerint – nincsen hátsókerék-hajtású padlólemeze, így aztán vagy csak nagyon drágán tudnák kínálni a 4C-t, vagy teljesen új alapokra helyezik a teljes kínálatot, ami e pillanatban kevéssé tűnik valószínűnek, ismerve egy ilyen átállás akár eurómilliárdokat felemésztő költségeit. Így aztán az 5000 példányos gyártásról szóló pletykákat is érdemes kritikával kezelni.

A kaliforniai bemutató terve persze más szempontból is érdekes. Az Alfa észak-amerikai visszatérését már évek óta halogatják, és most, hogy a Chrysler is a Fiat irányítása alá került, a terv még közelebb került a megvalósításhoz.